Utbildningar till spelutvecklare

Att jobba som spelutvecklare har blivit allt mer attraktivt i takt med att spelbranschen har börjat omsätta allt mer pengar, till och med mer än filmindustrin idag. Förr i tiden var de personer som utvecklade datorspelen mer eller mindre självlärda och många av de som idag sitter på höga positioner i de svenska spelbolagen växte upp med hemdatorn Commodore 64. Den hade nämligen det inbyggda programmeringsspråket BASIC i minnet direkt efter att man slagit på datorn, vilket var mångas inkörsport till programmeringens värld under 1980-talet.

Lättare att utveckla spel idag

Idag finns det dock särskilda utbildningar, på flera olika nivåer, för de som är intresserade av att börja jobba som spelutvecklare. Det är också betydligt lättare att utveckla spel idag, då man slipper uppfinna hjulet från grunden. De flesta använder sig istället av någon av de färdiga spelmotorer som finns att ladda ner. En spelmotor kan kortfattat beskrivas som en utvecklingsmiljö där det redan finns en färdig 3D-motor och system för att kontrollera ljud, banor, interaktivitet och annat som hör ett spel till. Som utvecklare kan man därmed lägga mer fokus på den kreativa processen, snarare än den underliggande tekniken.

Genom att använda sig av en spelmotor är det dessutom lättare att porta sitt spel till olika plattformar som PC, Xbox, Playstation, Switch, Android och iOS. De två största spelmotorerna idag är Unity och Unreal Engine. För indiespel och mobilspel är Unity populärast, medan Unreal Engine är vanligare för så kallade AAA-spel med stora budgetar.

Som spelskapare är det även viktigt att låta andra personer, som inte har varit med under själva utvecklingen, testa spelet för att se om det finns några problem. Som utvecklare är det lätt att bli hemmablind och missa uppenbara saker som utomstående spelare kan fastna i eller ha svårt att förstå. Man kan till exempel sätta samman en en testgrupp på några personer som får spela spelet för första gången och efteråt låta dem fylla i enkäter där de kan uppge vad de tyckte var bra respektive mindre bra med spelet.

Olika typer av spelutbildningar

De spelutbildningar som finns tillgängliga i Sverige idag kan delas in i tre kategorier: Högskoleutbildningar, YH-utbildningar (yrkeshögskola) och gymnasieutbildningar.

En av de största spelutbildningarna på högskolenivå finns hos Högskolan i Skövde med drygt 500 studenter som pluggar datorspelsutveckling i en eller annan form. Det finns flera olika inriktningar att välja på, beroende på vilket område av spelutvecklingen man är mest intresserad av, bland annat programmering, grafik, ljud och design.

Är man istället hellre intresserad av att gå en YH-utbildning, med goda chanser till jobb direkt efter avslutade studier, finns till exempel The Game Assembly i Stockholm, Malmö och Umeå. Där kan man välja mellan inriktningar som programmerare, grafiker, animatör, technical artist och leveldesigner.

daynight