Utbildning till målare

Det finns stor efterfrågan på målare, och således är det också ett populärt yrke att utbilda sig till. Lyckligtvis finns det flera sätt att bli målare, vilket gör att man kan ändra bana i livet och slå sig in på målaryrket även om man inte skulle bestämma sig för det förrän sent i livet.

Den vanligaste vägen att gå är dock att man bestämmer sig för att börja utbilda sig till målare redan på gymnasienivå. Man ska då välja Byggprogrammet, som har en särskild inriktning på måleri. Denna inriktning kan man välja under programmets andra år, då det första året är ett gemensamt år för alla inriktningar på programmet. Eleverna får då en grundläggande bild av alla aspekter i byggbranschen.gun-1694106_960_720

Efter gymnasiet måste man också gå som lärling innan man är en fullfjädrad målare. Med bakgrund i Byggprogrammet är det vanligtvis inga problem att få anställning som lärling hos en målerifirma. Det finns dock även ett annat sätt att bli lärling, och det är att bli en så kallad individuell lärling. Individuell lärling kan man bli om man är 19 år eller äldre, och inte har gått Byggprogrammet med måleri som inriktning. Man får då anställning som lärling hos en målerifirma, som står för hela den praktiska och teoretiska utbildningen.

Om man är vuxen och helt saknar gymnasiekompetens, men ändå vill bli målare, finns det fortfarande en chans. Måleribranschens yrkesnämnd går då in och gör en bedömning baserad på personens ålder, kunskap och erfarenhet. Om personen bedöms ha tillräckligt hög kompetensnivå, kan han eller hon fortfarande antas som lärling.

Om du letar efter en färdigutbildad målare i Stockholm som kan hjälpa dig med ett projekt hemma, ska du gå in på Vimalar.se. Kanske kan du också hitta en plats som lärling där, om du håller på att utbilda dig till målare.

daynight