Författardrömmar
Alltfler drömmer om att skapa sig ett yrke som författare. Det sägs att många har ett utkast på datorn och att de första 50 sidorna brukar flyta på väl men att det sen stannar av och att den halvfärdiga boken skapar en känsla av obehag. Att närma sig den blir svårt och tiotusen olika måsten står i vägen, sant eller inte sant. En form av prokrastinering uppenbarar sig och drömmen som var så tydlig från början blir alltmer avlägsen. Känner du igen dig? Fortsätt då läsa det här!
Handfasta tips och råd
Det finns många handfasta tips på hur du kommer igång med din bok igen och hittar den där inspirationen du först hade men som sedan avtog. En av sakerna som ofta listas är att skriva, trots att du inte vill skriva. Att vara författare är ett yrke som alla andra och varje dag kan inte vara lustfylld utan tvärtom. Du kommer att läsa din text, ditt utkast, din halvfärdig bok och syna allt i sömmarna. Prestationskraven kommer att komma krypandes, är styckeindelningen verkligen rätt, passar semikolon i den här meningen och är det inte för mycket satsradning? Kanske tvivlar du ens på att skicka in din idé till ett bokförlag och det dåliga självförtroende har plötsligt slagit till. Du har satt krokben för dig själv.
Kurser och program
Lyckligtvis finns det hjälp att få vid sådana tillfällen så misströsta inte. I Sverige är vi oerhört bortskämda med kurser och program som riktar sig till människor med drömmar om att bli författare, korrekturläsare eller annan form av språkgranskare. Det finns utbildningar både inom den kommunala vuxenskolan men även universitetet, det finns utbildningar som kostar och det finns utbildningar som är avgiftsfria. Ge dig själv chansen att växa och verka i en inspirerande miljö där fokus ligger på hur du ska utvecklas och där du får konkreta tips och råd angående ditt skrivande och skrivandet i stort.
Boosta även dig själv genom inköp som gör skrivandet mer lustfyllt, märkmaskiner för att sätta titel på den troligtvis kommande boken, anteckningsblock att ha nära tillhands och märkpennor för de där formuleringarna du finner extra bra.
Från Malmö Universitet till Luleå Universitet ges kurser i kreativt skrivande och där tyngdpunkten ligger på ditt skrivande och varvas med skönlitterära verk för att trigga din kreativa lusta och ge dig nya infallsvinklar. Kurserna brukar vara 7,5 hp och startar såväl höst, vår och sommar. På Folkuniversitet och Komvux finns även där kurser i skrivande där du får bekanta dig med olika genre och dyka ner i noveller, referat och reportage. Kanske vill du hellre gå en skrivarskola och då kanske Biskops Arnö författarskola passar dig? Utbildningen sträcker sig över fyra terminer och passar dig med drömmar om författarskap. Skolan är väl ansedd och har hjälpt många författare att komma vidare i sitt skrivande. Om du inte har tiden att ägna dig åt heltidsstudier erbjuder Biskops Arnö författarskola kortkurser, helgkurser och sommarkurser.