Universitetet i Uppsala

Vill du studera vid Sveriges äldsta universitet? Då ska du bege dig till Uppsala. Universitetet grundades redan 1477 och de ämnen man kunde studera då – filosofi, teologi och juridik – erbjuds än i dag. De första århundradena var utvecklingen blygsam, men sedan 1960-talet har många tusen studenter strömmat till. I dag studerar omkring 40 000 studenter vid Uppsala universitet. Här erbjuds yrkesinriktade program, som lärarutbildningen och läkarprogrammet, likväl som kurser i enstaka ämnen, till exempel nordiska språk och teknisk fysik. Universitetet ligger utspritt i staden med flera olika campus. Delar av undervisningen sker i nybyggda moderna lokaler, men flera av de gamla byggnaderna används fortfarande. Historien gör sig ständigt påmind i Uppsala och studentlivet håller liv i många äldre traditioner, som mösspåtagningen i Carolinabacken på Valborg.

Gammalt möter nytt i Uppsala

Om du ska studera i Uppsala är det bra att leta efter bostad i god tid, eftersom trycket på bostadsmarknaden är mycket stort i augusti. Det finns alltifrån klassiska studentrum i korridor till egna lägenheter, men det gäller att du ställer dig i kö i god tid för att ha en chans att få en bostad. Det är vanligt att bo i andra hand första året tills man får ett förstahandskontrakt. Många som bor i Stockholm väljer att pendla till Uppsala istället för att leta efter en bostad närmare universitetet. Med tåget tar det bara 40 minuter mellan Stockholm och Uppsala. Vid grupparbeten med kurskamrater som bor där kan det vara bra att veta att det finns mötesrum Stockholm för flera deltagare vilket kan underlätta ert arbete. Ibland finns det också grupprum att låna på er institution. Eller varför inte ses på något av Uppsalas många kaféer? Det finns allt från traditionella och välrenommerade kaféer till trendigare små ställen eller de vanliga stora kaffekedjorna. Som student kommer du snart att bli varse att studentlivet innebär en hel del fika och häng med trevliga människor.

Jobba vid sidan av studierna

Jobba som barista

Studentlivet kostar och kanske känner du att csn-lånet inte riktigt räcker för att leva det liv du vill, eller så vill du helt slippa att ta lån. Många studenter jobbar extra vid sidan av, till exempel på kvällar och helger. Vanliga extrajobb är på kaféer, i disken på restauranger eller att vikariera inom hemtjänsten eller på en städfirma. Om du är bra på datorer kan du tjäna pengar för att stoppa IT-attacker mot människor eller hjälpa företag att bygga egna hemsidor. Om det är erfarenhet och ett socialt sammanhang du är ute efter, snarare än att tjäna pengar, kan du jobba på någon av Uppsalas nationer. De drivs av studenter och där finns allt från administrativa arbetsuppgifter till att ordna fester, laga mat eller hålla i en klubb eller kör. Många träffar nya vänner via nationerna. Det viktiga är att du trivs med dina studier och med valet av studieort. Du kommer alltid att känna historiens vingslag i Uppsala. Genom århundradena har nyfikna studenter sökt sig till staden och kanske var bostadsbristen inte lika stor förr som den är nu, men du kommer hur som helst att bo bekvämare än på 1600-talet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight